6. apr, 2017

F d kollegor

Självklart vill jag lyfta även de som tidigare var med i revyn, men av en eller annan anledning inte är med längre.

Vem vore bättre att börja med än....... Mamma Kickan! Prima Primadonna under 51 spelade revyår går inte av för hackor

Bilden är hämtad från Falu-Kurirens recension i januari 1977. Fotograf: Leif Forslund

När den här revyn spelas är mamma 36 år. Hon har en dotter på 19 år som är med på scen (jag) samt en son på 12 och en dotter på 2 år hemma.

Mamma och systersonen P-O är radarparet Anders & Britta och skriver alla sina nummer själva. Det brukade bli tre Anders & Britta sketcher varje år. De handlade om allt mellan himmel och jord som utspelade sig i vardagen just för tillfället. I deras tolkning blev ALLT roligt. De behövde bara ställa in SÄNGEN på scenen och så dra på sig scenkläderna. Publiken vek sig av skratt. Mina minnesbilder av när de skrev sina sketcher är att de själva skrattade tills de inte orkade längre, mamma skrev några kladdiga manus. Sen gick de hem var och en till sitt och strök det mesta och så började de om igen och igen och igen. Tricket tror jag var att de aldrig "spelade" sina roller. Det "var" sina karaktärer naturligt. Jag vet ingen som med ett enda ögonkast kunde "säga" en replik - utan ord. Mästerklass! Det är vad vi idag kallar timing och kan inte läras in. Antingen har du det eller också inte! Punkt!

De har skapat några klassiska sketcer som jag tänker på än idag. T ex "Älskarinnan under sängen" när Anders släpper ut älskarinnan och säger till Britta att han bara ska släppa ut hunden men att det är så kallt så  han lägger på Brittas kappa. Britta replikerar efter en stund "Men vi har väl ingen hund?!" och Anders svarar med oskyldig uppsyn  "Nej, vi ha då full int! Åcken ha ja då släppt ut mä dina vinterkappa?"!

Eller när de bjuder Anders nya chef med fru på middag. Paret heter Orre i efternamn, är extremt fina i kanten och Britta ska bjuda på det finaste hon kan laga - höna! Det blir förvecklingar förstås och Anders undrar om chefen har Orrhönan med sig!

Trots alla bejublade sketcher tror jag mig veta att det mamma helst av allt ville göra var att sjunga! Hennes "Primadonna" på melodin "My way" lämnade ingen oberörd. En primadonna som bara hade lånta fjädrar och var fejk.

En gång i ett medley skulle mamma sitta på en barstol och sjunga något vackert...... Hon började vifta takten med foten när hon insåg att till sina silvriga fina kläder hade hon glömt att byta skor. Hon hade sketchskorna från Britta på sig! Hon sparkade av sig skorna och föste dem av scen och sjöng vidare. Att vi andra kunde genomföra det medleyt är en prestation utöver det vanliga. Som vi skrattade!

Ett annat musikaliskt minne är att i en av revyorkestrarna var Meta Roos vokalist. Meta var således på plats vid föreställningarna men var blyg (!) och ville inte vara med på scen! MEN att köra bakom det gjorde hon! Mamma har kvar en inspelning där hon har Meta som bakgrundskörare! Det ni!

Utan jämförelse i övrigt kan jag se, när jag ser film på mig själv på revyscenen, hur mycket jag liknar mamma! Röst, gester och rörelser...... Vilken förebild hon är! Jag är så stolt och tacksam att få gå i hennes fotspår.

Skulle kunna skriva spaltmeter om denna aktör men slutar med: Tack för inspirationen!