24. apr, 2017

F d kollegor IV

Per-Olov Hindén

Foto: KÅGE/Falu-Kuriren

Numera hörs han varje fredagskväll på Gagnsradion. Han spelar önskelåtar och leder frågetävlingar. Han t o m sköter tekniken! Det är ganska otippat eftersom han inte är känd för att vara så teknisk.

I revyn var han Anders i radarparet Anders & Britta. Anders hamnade alltid i konstiga situationer och trätte oavbrutet med Britta. Han behövde bara få på sig de lite för stora kostymbyxorna och hatten, eller pyamasen, så klev han in i rollen. Inte repeterades det så mycket. Det behövs inte när man är sig själv.

P-O är den som fått in mig på teaterbanan. Han var ungdomsledare i IOGT när jag var barn och han skrev små sånglustspel som vi tävlade med i programtävlingar. P-O’s pappa Olle kompade på dragspel. P-O’s mamma Karin, min moster Kaja, var den största kritikern och den som sa ja eller nej till om saker och ting var OK för scenen! Hos moster Kaja hystes jag in när mamma och P-O var ute på sina uppträdanden. Jag glömmer aldrig hennes ”sega mjölk” som jag älskade. Seg mjölk finns knappt idag och om man hittar det så heter det långfil.

Nåväl, efter ett antal år med programtävlingar så bestämdes det att vi unga flickor skulle få vara med på scen i revyn. Det var P-O som även då fick ta sig an oss. Han sjöng Lambeth Walk och vi hade batikfärgade linnen och långa shorts och dansade. Som vi tränade!

Förutom sin Andersroll så gjorde P-O ett otal imitationer av kända svenska kvinliga artister. Hans Zarah Leander är oförglömlig. Han har också gjort Anna Öst, Ulla Sallert, Marit Paulsen, Gunnel Svan, Anita Lindblom, Lena Andersson och den enda utländska kvinnan, Eartha Kitt. Jag kan ha glömt någon…….. Jo, förresten, i en av de nyare revyerna skrev jag en text till honom på Nanne Grönvalls låt Avundsjuk. Han gestaltade Margareta Dellefors och sjöng ”Dalalla, jag uppfann Dalhalla”. Jädrar vad mycket text han fick plugga in till det numret.

I en recension från FK 3 januari 1972 avslutar recensenten Ulla, ”Faktum är att Per-Olov Hindéns imitationsnummer är väl värt ett försök att få en biljett”.