27. jul, 2020

Moster Kaja's recept

Moster Kaja finns inte kvar hos oss längre, men hennes recept på svart vinbärssaft är det bästa som finns!

Nu har vår son flyttat till hus (i Hönsarvet!!!!) med uppvuxen trädgård och där dignar alla buskar av denna ingrediens! Idag plockade jag lätt ihop till en sats!

Nu har jag slagit 7 liter kokande vatten över 5 liter svarta vinbär. Sen ska det stå ett dygn varefter allt får ett uppkok. Inte mer! Sedan silas saften och tillsätts 7 hg socker per liter avrunnen saft. Atamon på det för hållbarheten så är det hela klart. Man behöver inte ens rensa bären! Det gillar jag!

När jag ändå var där plockade jag 3 liter hallon också. Jättefina!

Moster Kaja (Karin) var nästan som en mormor för mig. Hon var 21 år äldre än min mamma och tog väldigt ofta hand om mig när jag var liten.

Hos henne åt jag ofta "seg mjölk". Det var vad vi idag skulle kalla långfil. Hon sparade en del av den och tillsatte mjölk och så fick det stå ett dygn (tror jag att det var). Å vad jag älskade seg mjölk. Namnet kom sig nog av att den verkligen var seg och bildade en seg massa mellan skeden och tallriken när man skulle äta. Långfilen som man köper idag lever INTE upp till den jag minns hos henne!